Moderator: Marijn Kingma
Panelleden: Dirk Visser (Hoogleraar en advocaat), Martin Senftleben (UvA), Marloes Pomp (NL AI Coalitie)
Hoe beschermen we auteursrechten in een tijdperk van AI-gegenereerde muziek? Welke wettelijke kaders zijn nodig om eerlijke compensatie voor artiesten te waarborgen? Kan op een AI-gegenereerd werk auteursrechten rusten en hoe zit het nou met het klonen van mijn stem? Dirk Visser, Martin Senftleben en Marloes Pomp bespreken de noodzaak van een evenwichtige aanpak die innovatie stimuleert zonder de rechten van muzikanten en de integriteit van de industrie te ondermijnen.
Martin Senftleben is hoogleraar intellectueel eigendomsrecht en directeur van het Instituut voor Informatierecht (IViR) aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar auteursrechtelijke vergoedingsmechanismes voor het gebruik van menselijke creaties in AI-training en de verbetering van auteursrechtelijke metadata voor aanbevelings- en vergoedingssystemen. Hij is lid van de Beneluxraad voor de Intellectuele Eigendom en schreef onder meer onderzoeksrapporten voor de World Intellectual Property Organization, de Europese Commissie en Nederlandse ministeries.
Marloes Pomp is een expert op het gebied van nieuwe technologieën in het publieke domein. Ze heeft talrijke Blockchain, AI en Immersive tech projecten opgezet binnen de Nederlandse overheid en traint al 10 jaar managementteams op deze gebieden. Als adviseur bij de Nederlandse AI Coalitie en Blockchain Coalitie werkt ze aan publiek-private samenwerkingen. Haar focus ligt op ELSA-labs, Web3, de Metaverse en DAO’s. Marloes is lid van het European AI Forum en werkt aan de Dutch DAO. Daarnaast is ze adviserend lid van de Nederlandse Rechtbank en diverse startups. Ze is ook oprichter van de stichting On My Way UA, die Oekraïense vluchtelingen ondersteunt.
Dirk Visser is advocaat in Amsterdam en hoogleraar intellectuele eigendomsrecht in Leiden..
Marijn Kingma is advocaat en partner bij Höcker Advocaten in Amsterdam. Ze is gespecialiseerd in het informatierecht, met een focus op auteursrecht en mediarecht, en een speciale belangstelling voor algemeen belang zaken. Marijn werkt voor uiteenlopende cliënten, waaronder collectieve beheersorganisaties, mediabedrijven, uitgevers, softwareontwikkelaars en ngo’s. Ze is lid van de Commissie Auteursrecht (adviescommissie ministerie van Justitie), redactielid van het tijdschrift Auteursrecht, actief lid van verschillende nationale en internationale (specialisatie) verenigingen en organisaties, en ze treedt regelmatig op als spreker of moderator op congressen. Volgens de juridische gids Legal500 noemen haar cliënten Marijn “a force of nature, made entirely of conviction and determination.”